Home >  Relaties >  Vriendschap >  Vrienden maken

Vrienden maken

Je bepaalt zelf wie je vrienden zijn. Je leert ze bijvoorbeeld kennen op school, in het buurthuis, bij het jeugdhonk of op de sportvereniging.

Nieuwe vrienden

Als je kleding dragen ze en wat vinden ze leuk om te doen?

Investeren

Meestal ben je niet zomaar de beste vrienden. In een vriendschap moet je investeren. Het kost tijd en energie om elkaar goed te leren kennen. Misschien kom je er na verloop van tijd achter dat de persoon toch niet zo leuk is, of toch juist wel! Het gaat erom dat je vriendschap moet geven om het terug te krijgen.

Vriendschap beëindigen

Behalve vrienden maken, kun je ook vriendschappen beëindigen. Bijvoorbeeld wanneer je uit elkaar groeit of wanneer je merkt dat iemand toch niet zo leuk is als je had gedacht. Een vriendschap kan dan tegenvallen. Of misschien word je zelf aan de kant gezet! Zo kan het voelen als je beste vriend(in) ineens niet meer met jou optrekt, maar met een nieuwe vriend(in). Je kunt dan zelfs een beetje jaloers worden. Dit is natuurlijk niet leuk, maar misschien ontmoet je snel weer nieuwe vrienden!

Een buitenbeentje

Soms is het niet zo makkelijk om vrienden te maken terwijl je dat wel graag wilt. Misschien heb je bepaalde autisme en ADHD. Maar het kan ook zijn dat je gewoon erg verlegen bent. Het kan helpen om dan bijvoorbeeld een cursus sociale vaardigheden of een assertiviteitscursus te doen.